Dynamic-line

Zwembaddesinfectie

Om ervoor te zorgen dat zwemwater in goede conditie blijft moet u naast filtreren ook desinfecteren. hiermee zorgt u dat het water niet alleen kristalhelder blijft maar ook bacterievrij. met een juiste waterbehandeling krijgen verontreinigingen geen kans.

Zwemwater desinfecteren met chloor

Desinfectie met chloor is het meest bekend en toegepast. Een nadeel is echter dat het schadelijk is voor het milieu en dat het geïrriteerde ogen, ademhalings- en huidproblemen kan veroorzaken. Er zijn ook mogelijkheden om chloorarm te desinfecteren. Welke methode u ook kiest, het is belangrijk dat de desinfectie regelmatig wordt uitgevoerd en gecontroleerd.

Water chloorarm desinfecteren

Gebruik van chloor in zwemwater is nodig maar heeft een aantal nadelen. het kan bijvoorbeeld huidirritatie en branderige ogen veroorzaken. daarnaast is gebruik van chloor niet de meest duurzame oplossing. methoden die het gebruik van chloor verminderen worden daarom steeds populairder.

Hoe werkt het

Chloorarm desinfecteren kan op verschillende manieren. Welke keuze u hierin maakt hangt af van uw persoonlijke wensen en eisen. Dat chloorarme desinfectie enorm veel voordelen biedt staat vast. Desinfectie met UV-licht of desinfectie door middel van koper-/zilverelektrolyse zijn bijvoorbeeld zeer populaire methoden. 
Deze methoden zorgen namelijk voor een drastische vermindering van het gebruik van chloor, wat beter is voor u en voor het milieu. Prettig als u bijvoorbeeld last heeft van een allergische reactie wanneer u in contact komt met chloorwater of als u uw (kleine) kinderen niet teveel wilt blootstellen aan chloor.

Methoden van chloorarme desinfectie

Starline biedt diverse oplossingen om chloorarm te desinfecteren. Deze zijn milieuvriendelijker en kunnen geïntegreerd worden in een Starline fi lterunit:

A. Starline Ionisator

Bij ionisatie wordt gebruik gemaakt van elektrolyse met koper- en zilverionen. Het zwemwater dat gedesinfecteerd moet worden, stroomt langs de elektroden van de ionisator. Deze zorgt ervoor dat de koper- en zilverdeeltjes elektrische worden geladen. De elektrisch geladen deeltjes zoeken deeltjes met een tegengestelde polariteit, zoals virussen en alg. Deze krijgen dan geen kans. Dit volledig zelfsturend systeem is eenvoudig in te bouwen in bestaande installaties en beperkt het chloorgebruik met maar liefst 80%.

B. Starline Ozonator

Een ozonator vormt ozon uit zuurstof. Ozon doodt alle bacteriën. Een onverslijtbare elektrode vormt het hart van de ozongenerator en door een constante afgifte van ozon, wordt het water gedesinfecteerd. Ook vermindert ozon algengroei in het zwembad.

C. Starline UV-desinfectie

Een zeer veilige en efficiënte manier om water te desinfecteren is door middel van UV. Het water wordt door de zwembadpomp en door de UV-apparatuur gevoerd. UV-licht schakelt bacteriën, algen en micro-organismen uit en breekt gebonden chloor af. Het gebruik van chloor kan tot wel 75% verminderen. Starline UV-desinfectie met Philips UV-lamp is daarmee een zeer betrouwbare en milieuvriendelijke methode. De UV-besturingsunit zorgt voor een gelijkmatige stroomvoorziening. De unit geeft aan wanneer de lamp moet worden vervangen.