Dynamic-line

Automatisering zwembad

Natuurlijk kunt u uw zwembadapparatuur handmatig bedienen. Maar waarom zou u, als deze bijna helemaal of gedeeltelijk geautomatiseerd kan worden? Een besturingssysteem neemt werk uit handen. Denk bijvoorbeeld aan het periodieke terugspoelproces van uw filter, de bediening van uw zwembadafdekking, de niveauregeling, de volledige waterbehandeling en de verwarming van het water. Dit alles kan tot in detail geautomatiseerd worden. Er blijft daardoor meer tijd over om te ontspannen en te genieten van uw vrije tijd.

Automatische bediening

Natuurlijk kunt u uw zwembadapparatuur handmatig bedienen. maar het kan ook bijna helemaal of gedeeltelijk geautomatiseerd worden.

Hoe werkt het

Afhankelijk van uw situatie zult u één of meerdere besturingssystemen willen gebruiken. Deze systemen worden in een praktische opstelling geinstalleerd in uw tuinhuis of andere ruimte die u heeft toegewezen voor de techniek. Dit kan, afhankelijk van de ruimte, door middel van een praktische unit waarop een aantal componenten efficiënt zijn samengevoegd, of door montage van de diverse besturingskasten aan de wand.

Automatische 6-wegklep

Nauwkeurig in te stellen terugspoel- en naspoeltijd van het zwembadfilter. Dit kan zowel automatisch als handmatig. Deze klep draagt er zorg voor dat uw water altijd in topconditie is door het automatische terugspoelen en naspoelen van het filterbed.

Starline Timer

System met een Starline Timer Systeem automatiseert u het in- en uitschakelen van de filterpomp door middel van een tijdklok. Deze apparatuur is voorzien van een aan-/uitschakelaar en een schakelaar met de keuze uit handbediend - of automatisch filteren.

Starline PoolControl

Wilt u meer zaken automatiseren? Dan is de Poolcontrol een zeer goede optie. Dit geavanceerde systeem bestuurt niet alleen de filterapparatuur maar regelt en meet ook diverse parameters met betrekking tot verwarming, solarbesturing en waterbehandeling. Daarnaast kunt u een constante watertemperatuur regelen. Op het display is deze permanent af te lezen. In combinatie met een terugspoelsysteem beschikt de Poolcontrol over drie ingangen voor de aansluiting van desinfectieapparatuur. Daarnaast kan ook een buitentemperatuurvoeler aangesloten worden. Deze voorkomt bevriezing van het water en bespaart tevens energie.

Starline Roldeckbesturing

De vernieuwde Starline Roldeckbesturing is een esthetisch systeem met touchscreen en verlicht display. U kunt het Roldecksysteem openen en sluiten via het touchscreen van dit subtiele wandsysteem (8 x 8 cm) of met de handzender. Ook kunt u hiermee de zwembadverlichting, jetstream en accessoires (o.a. tuinverlichting) in- of uitschakelen. Optioneel kunt u de watertemperatuur aflezen.

Niveauregelaar

Dit systeem bevat een sensor om de hoogte van de waterspiegel te meten. Hierdoor is het waterpeil altijd op het juiste niveau.

Alle technologie in één unit

U kunt alle apparatuur voor uw zwembad laten installeren in één unit. Uw Starline dealer adviseert u graag in de mogelijkheden. Hoe werkt het (zie figuur 3)
Een filter (F) kan alleen functioneren in combinatie met een bijpassende zwembadpomp (E) en een 6-wegklep (B). Het is mogelijk om deze componenten te assembleren tot een compacte unit. Desgewenst kunt u uitbreiden met extra apparatuur. Een unit wordt volledig voorgemonteerd in onze productiefaciliteit en is in principe 'plug and play'.

De optimale samenstelling van een unit

Voor de meest optimale samenstelling kan een filterunit uitgebreid worden met de volgende opties:

A. Automatisch besturingssysteem

Voor een goed functioneren van uw zwembad moet een filter(unit) 12 uur per etmaal in werking zijn. U kunt uw apparatuur automatiseren met een besturingssysteem (Figuur 3.A) dat allerlei zaken voor u kan meten en regelen. (Zie hoofdstuk 5 Meten en Regelen, voor meer informatie over besturingssystemen.)

B. Automatische 6-wegklep (terugspoelsysteem)

Filtervulling moet af en toe ‘teruggespoeld’ te worden. Het water stroomt dan tijdelijk in tegengestelde richting. Het wordt dan niet teruggestuurd naar het bad, maar afgevoerd naar de riolering zodat de vervuiling ook uit het filter wordt verwijderd. Met een automatische 6-wegklep (Figuur 3.B) gebeurt dit proces automatisch en heeft u hier geen omkijken meer naar.

C. Apparatuur voor desinfectie van zwemwater

Een filterunit kan worden uitgebreid met geautomatiseerde apparatuur voor desinfectie. Zie hoofdstuk Waterbehandeling voor meer informatie over desinfectieapparatuur.

D. Warmtewisselaar

Om uw zwemseizoen te verlengen of gewoon comfortabel te kunnen zwemmen, kunt u er voor kiezen om uw filterunit uit te laten voeren met een warmtewisselaar om het water te verwarmen. De warmtewisselaar wordt aangesloten op uw CV installatie. Deze schakelt automatisch in, zodra de temperatuur onder een vooraf ingegeven waarde daalt.