Zwembadpomp1

Zwembadpomp

Het water in uw zwembad moet circuleren om het te kunnen filtreren en verwarmen. Een zwembadpomp zorgt hiervoor. In feite is een zwembadpomp de motor van uw zwembad. Zonder een pomp kan uw zwembad niet functioneren.

Een zwembadpomp en de watercirculatie

Het water circuleert door middel van een zwembadpomp door het zwembad en de bijbehorende zwembadapparatuur. Zwemwater verlaat het bad via oppervlakte-afzuigers, de zogenaamde skimmers. Het water stroomt vervolgens via een leidingsysteem naar het zwembadfilter. Deze bevat filtervulling waarin het vuil achterblijft. Het gefilterde water stroomt verder en komt via een aantal inspuiters weer terug in het bad.

Starline zwembadpomp met vast toerental

Deze zwembadpomp draait met een constant toerental op vol vermogen. Deze pomp is goedkoper in aanschaf, maar omdat deze steeds op volle snelheid draait, is deze duurder in het gebruik. De pomp is vooral geschikt bij renovatieprojecten omdat de bestaande apparatuur niet ingesteld is op een variabele pomp. Door de technische ontwikkeling van de pomphuisconstructie en een gesloten waaier is deze pomp duidelijk geluidsarmer dan andere zwembadpompen. Dit zorgt tevens voor een hoger rendement.

 

 

 

Starline zwembadpomp met variabele snelheid

Nieuw in het programma is de Starline zwembadpomp met ingebouwde frequentieregeling. Een uiterst slimme zwembadpomp met veel voordelen. Deze pomp kan met 3 voorgeprogrammeerde snelheden pompen. De wisseling van snelheid voorkomt dat de zwembadpomp onnodig op een hoog toerental draait wanneer dat niet nodig is. Dit levert een besparing van energie en dus ook van energiekosten op en zorgt voor een betere filtratie.

Op het moment dat de pomp inschakelt, start deze altijd op het hoogste toerental. Het grote voordeel van deze functie is dat de volledige zuigkracht gewaarborgd wordt zodat drooglopen van de pomp uitgesloten is. Daarnaast is de pomp zelfs bij dit hoge toerental nauwelijks hoorbaar. Drie minuten nadat de pomp wordt aangezet, schakelt deze automatisch terug naar een lager toerental. Een lager toerental betekent een lagere doorstroomsnelheid in het filter. Wanneer het water langzamer door het filter stroomt, blijft er meer verontreiniging in het filter achter. 

Is het bad afgedekt, dan schakelt de zwembadpomp over naar het laagste, voorgeprogrammeerde toerental. Zodra u het filter gaat terugspoelen, schakelt de zwembadpomp over op het hoogste toerental, waardoor er een optimaal terugspoelproces plaats vindt. Deze wisseling voorkomt dat de zwembadpomp onnodig op een hoog toerental draait waardoor energie en dus kosten bespaard worden.

U kunt direct op het display van de zwembadpomp het actuele stroomverbruik aflezen. Bij een juiste instelling kan dit u een jaarlijkse besparing van enkele honderden euro’s opleveren!

 

 

De juiste zwembadpomp 

Een zwembadpomp verbruikt stroom. De capaciteit van de zwembadpomp moet afgestemd worden op de inhoud van het bad. Een grotere pomp resulteert niet in een beter pomprendement. Nadat u heeft bepaald welke zwembadpomp aan uw eisen voldoet, kunt u de efficiëntie handhaven door het instellen van de besturing, zodat de zwembadpomp automatisch en adequaat kan werken op de momenten dat dat nodig is. Het is dus belangrijk dat u een pomp kiest die zo efficiënt mogelijk omgaat met energie. Laat u daarom goed informeren bij de keuze van een zwembadpomp door Starline Zuid-Holland.